30% popusta na vse nove majice, srajce in puloverje!
Obsešen praznuje 30 let!
Brezplačna poštnina pri naročilih nad 100€
10% popusta na vse neznižane artikle pri nakupu do 200€ / 20% popusta na vse neznižane artikle pri nakupu nad 200€
Obsešen praznuje 30 let! Danes pridobi 30% popusta na vse nove majice, srajce in puloverje!
Izkoristi brezplačno poštnino za naročila v Slovenijo nad 100€

Kako izbrati snowboard?

Kako izbrati snowboard?

Če ste se znašli na tej strani, ste verjetno snowboard začetnik in prav je, da vam razložimo nekaj osnov, s katerimi boste lažje izbrali pravi snowboard za popolne užitke na snegu.

V kolikor boste imeli po prebranem še kakšno vprašanje, se lahko vedno obrnete na naše strokovnjake v trgovinah, ki vam bodo z veseljem pomagali - osebno ali po telefonu.

DOLŽINA in ŠIRINA DESKE

Zlato pravilo govori, da naj bi dolžina deske bila nekje v višini med nosom in brado, ko desko postavimo predse.

Pri tem pa upoštevamo še stil vožnje, pri čemer za freestyle vožnjo izberemo krajši snowboard, ker s tem pridobimo nujno potrebno okretnost za izvajanje trikov v zraku in na objektih.

Freeride deske pa so razmeroma daljše, s tem bolj stabilne in ponujajo boljši oprijem.

Dolžine desk so podane ob nazivu snowboarda, npr. 156W, zato lahko ocenite pravilno višino tudi doma, s tem, ko izmerite dolžino med brado in tlemi.

Začetnicam svetujemo krajše borde - max višina brade.

Kaj pa pomeni ‘W’ poleg številke?

V tem primeru gre za širino deske.

Pravilna širina je prav tako pomembna saj preozka deska pomeni, da boste peto in prste vlekli po snežni podlagi, kar bo otežilo zavoje, preširoka pa vam bo prav tako otežila tranzicijo.

Zato so dolžine z W poleg številke rezervirane za tiste, ki imajo številko snowboard čevljev praviloma večjo od 10US - 43EU.

Pri tem se meri tudi velikost samega zunanjega čevlja po dolžini, saj so nekateri snowboard čevlji zunaj bolj obloženi kot drugi, praviloma novejši.

Glej skico spodaj za orientacijo kako mora izgledati snowboard s pritrjenimi vezmi in snowboard čevlji.

Poleg dolžine in širine, se pri izbiri upošteva tudi teža in širina stojišča - stance width.

Pri večini snowboardov so podane smernice, zato preglejte izdelke, fotografije in opise za več informacij. Za dodatna pojasnila pa pokličite naše svetovalce v trgovinah.

STIL VOŽNJE

Prav na vse karakteristike snowboarda se vežejo vaši nameni, torej kaj bi z desko radi počeli. Nekateri se odločajo za furanje po parku, drugi bi radi postali jibberji, spet tretje navdušuje karvanje in pa vožnja po powderju.

Če si začetnik in še nisi pripravljen za specializacijo, saj moraš osvojiti še osnovne zavoje, te te specifike ne zanimajo še toliko.

Najbolje je, da se odločiš za directional twin shape in pa desko s flexom, ki je primeren za ‘All mountain’ furanje - po smučiščih, mogoče kdaj testno čez park in pa seveda kdaj odvijemo tudi na powder in se preizkusimo v floatanju po celem snegu.

Spodaj na skicah se lahko podučiš o tem kakšni so osnovni šejpi snowboardov in za kaj so primerni.

Directional pomeni, da je deska usmerjena naprej, priljubljena pa je pri freeriderjih in all-mountain riderjih. Takšni snowboardi so togi v zadnjem delu (tail) in imajo mehkejši sprednji del (nose). S tem se zagotovi stabilnost pri visokih hitrostih.

Primer takega snowboarda je NITRO PRIME WIDE SCREEN

True twin pomeni, da sta nose in tail simetrične oblike in imata uravnotežen flex. Brez težav se vozite naprej, ko pa desko med vožnjo obrnete, ni razlike. Razen seveda v tem, da tega še niste vajeni :) Takšne deske so primerne za parke in freestyle.

Primer takšnega snowboarda je BURTON PROCESS

http://www.obsession.si/ac/burton-process-157-4

Hibridi prejšnjih dveh oblik. Večina površine deske ima simetričen flex in daljši nos kot konec. Takšna osnova deski ponuja boljše pogoje za freestyle vožnjo. Nekateri Directional Twin oblike pa imajo enako konico in rep (tako kot true twin), vendar brez simetričnega flexa, to pomeni, da imajo trd tail in mehak nose, s tem pa so odlične za floatanje po powderju z odlično stabilnostjo.

Primer takšnega snowboarda je NITRO TEAM.PROFIL SNOWBOARDA

Dodajmo še nekaj splošnega o profilih snowboardov.CAMBER 

Tradicionalni Camber (pozitive Camber) deske v sredini krivi rahlo navzgor. Vaša teža tako pritiska navzdol na konkavno obliko, teža je razporejena med nose in tail, s tem pa deska deluje kot vzmet, ki jo odlikuje odličen ‘pop’. Camber ponuja živahnost in super odzivnost.

Primera takšnih snowboardow sta na primer BURTON NAME DROPPER ali BURTON KILROY TWIN

ROCKER

Rocker je pravzaprav obrnjen Camber. S to ukrivljenostjo odlično floatamo po celem sveže zapadlem snegu. Super šejp pa je tudi za jibberje, in tiste, ki imajo radi rail parke. Board se lažje manevrira in z njim težje z robom zapnemo v podlago.

FLAT 

Deska nima neke specifično izražene krivlje, zato se povsem poravna s snegom. To pomeni enakomeren pritisk in s tem vožnjo naredi bolj ‘loose’ in ‘catch-free’.

Za boljšo predstavo si poglej BURTON RIPCORD ali CAPITA HORROSCOPE, ki sta zelo priljubljena snowboarda v naši kolekciji.

HIBRID

Združuje prednosti rockerja in camberja, s tem ko združi shape v obliko črke M ali W. Takšne deske zagotavljajo stabilnost pri visokih hitrostih, izboljšajo carving, dodajajo ekstra ‘pop’ ali druge lastnosti, odvisno od tega združitev česa so.

CAPITA DEFENDERS OF AWESOME je odličen primerek.

V primeru, da imate še več vprašanj, se lahko vedno obrnete na naše sodelavce v Trgovinah v času delovnega časa, ali pa nam pišite na . Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri in vam s tem omogočili nepozabne užitke na snegu.

Seveda pa si pred tem lahko že ogledate našo ponudbo moških snowboardovženskih snowboardov in snowboardov za najmlajše ali snowboard kompletov za otroke.

paypal
visa
maestro
mastercard
verified by visa
mastercard securecode
dpd
pošta